tinta logo

Поглези тялото си

scroll down

Последвайте ни

Кога лазерната епилация е дълготрайна и ефективна наистина?

Лазерната епилация е дълготраен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване или поне така твърди всяка реклама на лазерна епилация. Въпросът, който вероятно много от Вас си задават, е: Колко дълготраен е ефектът наистина?

Най-вероятно познавате поне един човек, който казва, че всеки месец ходи на лазерна епилация в продължение на 5 години и още има косми. Защо това е така? Значи ли, че лазерната епилация не работи? Не. Лазерната епилация е ефективна и определено работи, но когато се извършва правилно.

Ето защо.

Процедурата представлява унищожаване на космения фоликул с помощта на лазерна светлина, която се трансформира в топлина и убива луковицата на косъма. След като фоликула (луковицата на косъма) бъде премахнат, там не пониква нов косъм.

Но…

При лазерната епилация се унищожават само косми, които се намират в анагенна фаза на растеж – т.е. растат активно и все още не са се отделили от луковицата си. Косъмът изпълнява функцията на проводник на топлината до фоликула и е абсолютно необходим за ефективността на процедурата.


Само около 25% от космите се намират във фаза на активен растеж. Останалите са във фаза на опадане или са „заспали“ (не растат). Затова са необходими няколко на брой сесии с лазер. Обикновено са необходими от 6 до 10 процедури, но има случаи, при които трябват повече от 10 процедури. Човешкият организъм е индивидуален и поради тази причина не може да се даде точен отговор колко процедури ще са достатъчни за пълното епилиране на дадената зона.

Tinta

Ефектът от процедурата определено е дълготраен, тоест трае месеци, дори години, но не е вечен. Дълготрайността е индивидуална и зависи от няколко фактора:

 

Възраст

При хора над 40-годишна възраст ефектът е много по-дълготраен, отколкото при по-млади. Обяснението е с хормоналните промени след тази възраст.

Хормонален баланс в организма

При хора с хормонални проблеми е трудно да се предскаже трайността на ефекта. Същото важи и за подрастващите.

Стриктно посещаване на процедурите

Много е важно да се спазва точно предписания от терапевта график на посещения за лазерна епилация. Целта е да се хванат най-много косми в активна фаза на растеж. Анагеннта фаза на растеж на космите на краката трае между 60 и 90 дни. На лицето – горна устна, брадичка, бакенбарди – 30-40 дни, а на подмишниците, ръцете и интимната област – 45-60 дни. Регулярното посещение всеки месец не гарантира по-добър резултат, а е просто машина за изкарване на пари.

Грижа за кожата преди процедурата

Не трябва да епилирате зоната с домашен епилатор или кола маска 2-4 седмици преди лазерна епилация. Много е важно косъмчетата да не бъдат откъснати от луковицата. Те са проводник на топлината и са изключително важни за крайния резултат от процедурата. Непосредствено преди епилация, космите е хубаво да бъдат обръснати гладко.

 

Дълбочина на разположение на космения фоликул

Има хора, чийто космени фоликули са разположени по-дълбоко в кожата и затова е по-трудно да бъдат унищожени. При тези хора са необходими повече сесии. Дали сте от тях или не се проверява с няколко тестови процедури.

 

Вид на косъма и цвят на кожата

Понякога много тънките и светли косъмчета не могат да бъдат отстранени напълно. Бели и червени косми не се повлияват от лазерна епилация.

 

Лазера, с който се прави процедурата

Необходим е мощен и прецизен лазер. Опитът на терапевта също не е за подценяване. Той трябва да е добре обучен да работи с лазера и да познава всичките му възможности. Ние работим с висок клас лазер за епилация –Prime Lase, доказал своята висока ефективност.Неговата пикова мощност е 4800 W, което го прави най-мощният лазер на пазара в своя клас. Мощността има значение за ефективността от процедурата. Колкото е по-мощен лазера, толкова по-силна енергия изпраща към косъма и шансът да унищожи луковицата е по-голям.

За да сте напълно сигурни колко точно процедури лазерна епилация ще са Ви необходими, консултирайте се с нашите специалисти.

Обратно към всички статии